S prichádzajúcim chladným počasím, zimou, prichádzajú aj tie nepríjemne plný nos, bolesti hrdla, nachladenie, chrípka....
proste zima v tej nepríjemnejšej podobe. Asi všetci, alebo mnohí z nás vedia, že proti týmto neduhom, príznakom chorôb sa dá bojovať rôznymi spôsobmi. Niekto sa zaočkuje, niekto otužuje, niekto si dá vitamínové bomby a niekto sa napcháva ibuprofenom a voľnopredajnými liekmi v domnienke, že ich tieto typicky zimné choroby obídu. Poznáme rôzne ľudové recepty s citronmi, cesnakmi, medom atd. Asi každý má ten svoj recept.
Ale vedeli ste, že KVALITNÝ extra panenský olivový olej má vynikajúce protizápalové účinky a látky, ktoré sú prírodným ekvivalentom IBUPROFENU avšak bez jeho vedľajších účinkov ? Žiadny iný olej, jedine extra panenský olivový olej obsahuje látku OLEOCANTHAL. Táto látka ktorú obsahujú olivové oleje je prirodzenou zložkou s protizápalovými a protibolestivými účinkami.
Nie každý olivový olej však obsahuje túto látku. Závisí to od druhu olív. V najvačšom množstve sa nachádza v olivách ( a olivových olejoch z nich vyrobených), ktoré majú pikantnejšiu chuť, to značí, že olej z týchto olív "škrabká v hrdle".
Oleocanthal sa nachádza jedine v extra panenskom olivovom oleji. Nenachádza sa v slnečnicovom alebo v oleji ktorý prešiel rafináciou, alebo v olivových olejoch ako light, suave atď( refinované oleje z nekvalitných olív).
Podľa odborných zdrojov, asi 4 polievkové lyžičky sú ekvivalentom cca 250 mg Ibuprofenu, avšak bez vedľajších účinkov ibuprofenu.Zdroj pôvodu a výskum je možné nájsť na internete.
Avšak pre denné použitie k prevencii, postačuje použiť denne:
dospelá osoba - 3 kávové lyžičky olivového oleje denne čo je cca 50 gm
deti - podľa veku viete odhadnúť , polovičnú dávku.
Ale ak napríklad dieťa už liečite ibuprofénom ( lieky),alebo inými protizápalovými liekmi,poradte sa radšej s lekárom skôr ako by ste ho začali liečiť oleocanthalom .
Preto je najlepšie používať túto dávku denne, hlavne v tomno jesennom a zimnom období, aby ste predišli ochoreniam.
Táto látka podľa najnovších výskumov má aj priaznivý účinok v potláčaní Alzheimerovej choroby.
A ako zistíte či ten Váš olivový olej obsahuje túto látku ? No, olej musíte ochutnať, pretože látka Oleocanthal a jej percentuálny obsah zatiaľ nie je uvádzaný na etiketách .
Ak po prehltnutí cítite v hrdle škrabkanie je to príznak toho, že tento olej je kvalitný a obsahuje látku Oleocanthal. Čím viac Vás olej v hrdle škrabká, tým je prítomnosť tejto látky vyššia.
Najviac tejto látky je obsiahnutej v prémiových olivových olejoch,keďže sú vylisované z mladších olív. Prémiové oleje sa lisujú z mladších olív,ktoré sú zbierané v čase keď má oliva najlepšiu chuť, najlepšie vlastnosti, avšak má najmenšiu olejnatosť. Preto je cena prémiových extra panenských olivových olejov vyššia ako u " klasických extra panenských olivových olejov .
Samozrejme, že extra panenské olivové oleje nemožu nahradiť špeciálne lieky pri rôznych bolestiach.
Avšak pri jeho pravidelnom používaní môžete oslabiť príznaky choroby alebo dodať telu dostatočné množstvo obranných látok ktoré zabránia vzniku typickým zimným chorobám.
Látka Oleocanthal sa nemá v láske s teplom, preto pri použití v teplej kuchyni dochádza k degradácii tejto látky.
Preto, ako som už uviedol vyššie, táto látka je najviac obsiahnutá v prémiových olivových olejoch, ktoré sú vyrobené z mladších olív. A tieto oleje sú prednostne na 99 % využívané v studenej kuchyni.
Na teplú kuchyňu existujú extra panenské olivové oleje vyrobené z olív ,ktoré su takisto veľmi kvalitné ale ich zber je v inom čase. V časem,keď má oliva vysokú olejnatosť. U nás ich poznáme ako " klasické extra panenské olivové oleje" .
Takže veľa zdaru v boji proti zimným neduhom, soplíkom, kašlu.... :)
Hasta luego, Váš olivový gurmán:)