V naších končinách koluje o používaní extra panenského olivového oleja množstvo mýtov , poloprávd a neprávd , hlavne čo sa týka použitia tohoto oleja vo varení a v teplej kuchyni.
V krajinách, kde sa olivový olej konzumuje okolo 10 - 12 l na osobu o jeho použití v teplej kuchyni ani nepolemizujú. Takisto tomu je aj v rozvinutejšej časti Európy.
Počujem, že mnoho ľudí povie, " aj by som používal extra panenský olivový olej na varenie, ale je veľmi drahý ". Áno je drahší ako chemicky rafinovaný olej, avšak je omnoho zdravší a z dlhodobého hľadiska bude nakoniec aj lacnejší.
A viete, že extra panenský olivový olej nie je pri použití správnych zásad pri varení vôbec tak drahý ako sa na prvý pohľad zdá ? Viete prečo ? Olivový olej je možné totižto použiť pri varení opakovane viackrát. Je dokázané, že olivový olej je možné použiť pri dodržaní správnych zásad opakovane max 4 až 5 krát a stále bude olej v TOP kondícii na použitie.
Olivový olej, špeciálne taký, ktorý je zvlášť pripravený do teplej kuchyne ako ALMAOLIVA v našej ponuke ( je to olej, ktorý je spracovaný z olív, ktorých olej lepšie odoláva vyšším teplotám ) je bez problémov možno použiť aj na vyprážanie. Avšak pozor, ak pri vyprážaní dôjde k prepáleniu oleja, ( poznáte to, že olej dymí, začne smrdieť, modrastý dym), tak takýto olej už viac opätovne nepoužívajte. Olivové oleje na varenie odolávajú teplotám až do 200 max 220 C , čo sú maximálne teploty pri vyprážaní.
A aké zásady je treba dodržiavať ? Týchto 10 základných rád :
1. Ak varíte, alebo vyprážate, neprekračujte teplotu viac ako 200 C. Neprepaľujte olej.!!! Potom ho môžete opätovne použiť.
2. Potraviny, ktoré idete variť, musia byť čo najviac suché, uistite sa , že neobsahujú vodu, keďže voda podporuje degradáciu oleja.
3. Neprikrývajte hrniec, panvicu, keďže prikrytím dochádza ku kondenzácii vody, ktorá kvapká do leja a znižuje jeho kvalitu.
4. .Po každom použití je potrebné olivový olej prefiltrovať cez bavlnenú tkaninu, ktorá zachytí mikročiastočky.
5. Po použití uskladnite olej v sklenennej tmavej fľaši
6. Olej odložte a skladujte odložte na tmavom mieste.
7. Olej opätovne používajte iba na varenie, vyprážanie. Nepoužívajte ho už na dresingy, marinády atď.
8. Nikdy nemixujte olej použitý s olejom novým, ktorý ešte nebol použitý
9. Ak sa Vám olej už zda po použitiach tmavý, a omnoho hustejší, prišiel čas na použitie nového oleja.
10. Tým, že znovu používate takýto olej, chránite aj prírodné zdroje
Pri dodržiavaní týchto zásad, bude Váš olivový olej v dobrej kondícii na opätovné použitie a vy si môžte užívať jeho výhody. Navyše Vám tieto zásady ušetria aj náklady na kúpu nového oleja.
A samozrejme, po dodržaní zásad zistíte, že olivový olej je možné použiť opakovane viackrát a jeho cena sa už nebude zdať tak vysoká, aj napriek prvotnej vyššej nákupnej cene.
Hasta luego,