Čo je to vlastne Prémiový Extra panenský olivový olej ? Ako chutí ?

Hovoria Vám niečo Prémiové Extra panenské olivové oleje ? Že nie ? Počujete o týchto olejoch po prvýkrát ? Tak čítajte ďalej a dozviete sa omnoho viac o tejto lahôdke.
 
V krajinách kde sa olivový olej konzumuje mesačne na litre, kde je spotreba olivového oleja v priemere 10 a viac litrov ročne na osobu sa prémiové extra panenské olivové oleje tešia obrovskej popularite. Každoročne sa konajú po celom svete rôzne súťaže, kde sa degustujú a vyhodnocujú najkvalitnejšie a najchutnejšie Prémiové Extra panenské olivové oleje.
Mimochodom, najkvalitnejšie prémiové oleje sa v poslednom období vyrábajú práve v Andalúzii. dôkazom toho sú ocenenia Andalúzskych olejov na celosvetových súťažiach, kde sa pravideľne umiestnňujú na prvých priečkach v kvalite a chuti. Z TOP 10 Prémiových olejov podľa najprestížnejšej svetovej súťaže olivových olejov je 8 zo Španielska, predovšetkým z Andalúzie. Každá krajina ktorá má svojích výrobcov olivového oleja má oleje aj v úžasnej chuti a kvalite, ale aj ich presný opak( Ako vždy, však kvalitu nejhľadajte tam kde nie je a to vo veľkých obchodných reťazcoch.
O olejoch a ich kvalite, ktoré ponúkajú sa dočítate v článkoch uvedených nižšie, alebo na mojom FB ). Prémiové Extra panenské olivové oleje sa nevyrábajú v nadnárodných a veľkých spoločnostiach. Vyrábajú sa v rodinných firmách, alebo v spoločenstvách farmárov. Tu sa dbá na kvalitu, nie kvantitu. Je to gurmánska lahôdka a preto to nie sú hektolitre vyrobeného oleja.
 
20953792_1633332380013199_5624796756789028709_n
 
Ale naspäť k olivovým lahôdkam. Prémiovým Extra panenským olivovým olejom.
 
Kto ich raz ochutná už sa viac nevráti k olivovým olejom " podradnejšej kategórie" aspoň pri použití v studenej kuchyni, kde sa na 99% používajú. Naši zákazníci nám to sami potvrdzujú a odrazu sami zisťujú, že sa stali " podozrivo závislými na týchto olejoch ".
Keďže som pri návštevách na Slovensku nemohol nikde kúpiť kvalitu, na ktorú som si zvykol, musel som ich začať dovážať. Oleje ktoré sú najoceňovanejšími olejmi v histórii Španielska, oleje, ktoré pravideľne vyhrávajú celosvetové súťaže v chuti a kvalite. A tak sa zo mňa stal olivovy gurmán.
Počúvam aj hlasy kritikov a oponentov, ktorí tvrdia že používajú iba jeden olivový olej na všetko, na vyprážanie, do teplej aj studenej kuchyne.
Áno je to veľmi rozšírené, avšak nevedia o čo sa ochudobňujú. Nespoznajú ako výnimočne môže chutiť Prémiový Extra Panenský olivový olej.
Ich chute a vône sú mnohonásobne silnejšie,intenzívnejšie a jemnejšie ako u olejov strednej triedy. Môžete v nich pocítiť chuť čerstvo pokosenej trávy, chuť paradajok alebo citrusových plodov, rôznych byliniek.
 
Tieto olivové oleje nie sú iba reklamný trik. Je to pravda. Sám som tomu neveril a samozrejme som takéto oleje pred príchodom do Andalúzie ani nepoznal. Ale postupom času, keď sa zdokonaľujete v poznávaní chutí a olejov samovoľne prejdete do TOP kategórie olivových olejov a neviete si predstaviť kuchyňu bez tejto lahôdky.Chutná hrianka ( upečená bez oleja!!))poliata takýmto livovým olejom je úžasná lahôdka.
 
Zo skúseností viem, že takéto prémiové oleje chutia aj deťom, ktorým klasické olivové oleje nie sú príliš po srsti z dôvodu rozdielnej chuti a vôni ( hlavne oleje kúpené v supermarketoch).
 
A ako tieto Prémiové oleje vznikajú ? Prečo majú tak výrazné chute a vône ?
 
O olivovníky, z ktorých sú vyrobené tieto oleje sa výrobcovia starajú s mimoriadnou starostlivosťou po celý rok. Hneď po zbere olív, začína nikdy nekončiaca starostlivosť o olivovník, aby aj ten ďaľší rok boli olivy, ktoré poskytne v 100% stave a kvalite.
Samozrejme, že takéto oleje sú BIO Ekologické, takže je garantovaná 100% čistota bez poučitia akýchkoľvek chemických látok.
Výroba Prémiových olejov je dlhý proces a vyžaduje si veľké odhodlanie a trpezlivosť pri jeho výrobe.
 
Začína to už pravidelnou kontrolou olivovníkov, tak, aby do výroby oleja boli použité iba tie najkvalitnejšie olivy, bez akýchkoľvek chýb, vád a poškodení,aby boli zozbierané v tom pravom čase, kedy má oliva tú najlepšiu chuť, nehľadiac na výdatnosť oleja z olivy.
Často sa nazývajú aj oleje z prvého zberu, keďže olej je vyrobený z olív , ktoré sa zbierajú ako prvé. Olivy sa pravideľne kontrolujú už týždne pred prvým zberom, aby sa zaistila tá najlepšia kvalita a chuť olív, z ktorých budú tieto oleje vyrobené. Takže vlastne celoročná starostlivosť o tie najlepšie olivovníky je smerovaná k tým niekoľkým dňom zberu, kedy dochádza k oberaniu.
Oberanie v tomto prípade musí byť mimoriadne opatrné, aby nedošlo k poškodeniu olív a tým k znehodnoteniu celoročnej usilovnej práci. Preto sa takéto olivy oberajú ručne. Dokonca ani popadané olivy nemôžu byť použité pri výrobe tých najkvalitnejších TOP prémiových olivových olejov.
 
recogida_aceitunas_aljarafe
 
Neprichádza tu do úvahy oberanie ako často vidieť na fotkách, kde sa palicami obíjajú olivy do plachty pod stromom. Alebo oberanie pomocou strojov, to už vôbec nie. Takto sa oberajú olivy, tie nejnekvalitnejšie, z ktorých sú vyrobené najnekvalitnejšie olivové oleje, ( viac info v predchádzajúcich článkoch).
 
Následne, hneď po zbere ( zvyčajne do 1 hodiny) musia byť už pripravené a odvezené do výrobne, kde okamžite začína proces lisovania olív. Nemôže sa vobec čakať dlhšie, keďže olivy odtrhnuté zo stromu už nie sú chránené voči okolitému prostrediu ( okolitému vzduchu, keďže dôjde k porušeniu kože) a začínajú olivy na vzduchu degradovať. Preto musia byť okamžite spracované.
 
Prechádzaju procesom výroby tak, aby boli v čo najväčšej miere zachované všetky chute tých najkvalitnejších olív s ich výnimočnými nutričnými hodnotami.
Všetky stroje, ktoré prichádzajú do styku s olivami, musia byť skutočne dôkladne vyčistené aby nedochádzalo k poškodzovaniu oleja.
 
aceite--644x362
 
Následne po celom procese výroby sa oleje uskladnia tak, aby sa udržali všetky vlastnosti oleja aby sa zabránilo znehodnoteniu olejov počas doby skladovania.
 
Takže to bol v krátkosti proces výroby nakvalitnejších extra panenských olivových olejov. Olejov excelentnej kvality a chuti.
 
Tieto olej sú drahšie ako oleje " strednej triedy" avšak má to svoje dôvody.
 
1. liter prémiového oleja je vyrobený z 13-20 kg tých najkvalitnejších olív. Prečo? Olivy sa zbierajú v čase keď majú najlepšiu chuť a kondíciu, nie v čase, keď majú najvyššiu olejnatosť. Takže na1 liter Prémiového oleja je použitých až 4 násobne viac olív ako je tomu pri olejoch klasických!!! Tie sa vyrábajú z cca 5 kg olív na 1 liter.
 
2. Je potrebné dodržiavať omnoho starostlivejší proces počas celého roku v starostlivosti o olivy.
 
3. Oleje sa vyrábajú z rôznych odrôd tých najlepších olív, preto majú aj rôzne chute
 
Takže už teraz viete, prečo sú prémiové oleje úplne výnimočné oproti olivovým olejom, klasickým,prečo je ich cena vyššia a prečo chutia výrazne odlišne od olejov, ktoré sú zbierané a spracované v odlišnom čase a odlišným spôsobom. Ak sa však chcete dozvedieť o prémiových olejoch z Andalúzie ešte viac , kľudne priamo obráťte na mňa.
 
Buen provecho y
 
Hasta luego amigos